Retro-reflective projection

Ik liet me laatst bijna verleiden door ibood.nl om een enorme flatscreen tv te kopen. Voor films en gamen (wat ik nooit doe maar mijn zoontje wel) zou dat te gek zijn zijn. Maar er is een reden dat ik in mijn huiskamer helemaal geen tv heb (alleen een iMac met tv kaart) en in de slaapkamer slechts een kleintje. Die dingen zijn namelijk foeilelijk, zelfs als ze mooi zijn. Ook de mooiste, slankste en bezel-loze tv blijft een groot zwart rechthoekig gat waar je tegenaan zit te kijken als hij niet aan staat.

Toen bedacht ik me dat een prachtige oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat als de tv niet in gebruik is hij een projectie zou moeten tonen van wat er achter staat. Hiermee zou de tv in feite ‘onzichtbaar’ worden doordat je als het ware door de tv heenkijkt naar wat er achter staat, of dit nou een muur is of iets anders. In combinatie met een randloos scherm en een laag stroomverbruik (bijvoorbeeld door een full-colour e-ink achtige technologie) zou dit een perfecte oplossing zijn, en kun je een enorm scherm kopen zonder dat het een lelijke blikvanger in de kamer wordt.

Na wat onderzoek over wat er al mogelijk is op dit gebied kwam ik het werk van de Japanse wetenschapper Susumu Tachi tegen, die al sinds 2003 bezig is met deze technologie. In 2004 publiceerde hij een video van de eerste ‘invisibility cloak’ die gebruik maakt van de zogenaamde ‘Retro-reflective projection’ technologie.

Maar professor Tachi heeft sinds die tijd niet stilgezeten. Via zijn YouTube kanaal en website kwam ik een mogelijk nog veel interessanter onderzoeksveld: Tachi’s werk in haptic feedback en telexistence, het uitwisselen van haptische feedback tussen een robot en een remote gebruiker waardoor deze laatste in staat is om een fysieke sensatie te krijgen van een ervaring die hij niet zelf beleeft.

Zo leidde mijn simpele overpeinzing tot de ontdekking van een hele interessante nieuwe tak van de wetenschap. Maar die tv met retro-reflective projection laat nog even op zich wachten.

Dus ik zit nog steeds zonder cinema screen.

Not commented yet.

LEAVE A COMMENT